ساعاتی پیش رضا اردکانیان که بهشکل ویدئو کنفرانس با حسن روحانی در ارتباط بود طی سخنانی راهاندازی طرحهای آب و برق در چهار استان و آغاز بهرهبرداری از سد کانیسیب در نزدیکی پیرانشهر را اعلام کرد. راهاندازی این سد که به روایت خبرگزاریها ارتفاعی معادل ۵۸ متر و ظرفیتی حدود ۲۲۰ میلیون متر مکعب دارد از سوی تقیزاده خامسی، معاون وزیر نیرو “رسیدن به یک قدمی احیای دریاچه ارومیه” خوانده شده است.
مقامهای دولت روحانی هم این طرح را پروژهای محیط زیستی خواندهاند. سازمان حفاظت محیط زیست هم از این طرح استقبال کرده است.
روز گذشته، عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست که زمانی از مخالفان سدسازی و انتقال آب بینحوضهای به شمار میآمد، اعلام کرد با ساخت سد کانیسیب و انتقال سالانه ۶۲۳ میلیون متر مکعب ۱۵ سانتیمتر بر ارتفاع دریاچه افزوده خواهد شد. این در حالی است که رودخانه زاب بعد از گذر از مرز عراق به دجله میریزد و حذف بخشی از حقآبه اقلیم کردستان بارها مورد اعتراض مقامهای دولت کردستان عراق قرار گرفته است. سه سال پیش وزیر کشاورزی و منابع آبی کردستان عراق قطع رود زاب را به واسطه اعتراض جمهوری اسلامی به همهپرسی استقلال کردستان عراق مرتبط دانسته بود. جمهوری اسلامی در موارد متعددی بر سر تقسیم منابع مشترک آبی با کشورهای همسایه به اختلاف برخورده است و کاهش آبدهی رود زاب میتواند خشم مردم مناطق مختلف عراق را برانگیزد.
بخشی از حوضه رود زاب در ایران قرار دارد. زاب نهایتاً به دجله میریزد.
با آنکه بسیاری از فعالان و حتی مقامهای فعلی سازمان حفاظت محیط زیست در موارد متعدد مخالف انتقال آب بین حوضهای به عنوان تضعیف کننده حوضه مبدا و عامل آسیب به محیط زیست این محدوده بودهاند، مسوولان پردیسان که دستی هم بر طرح احیای دریاچه ارومیه دارند، اینبار در باره آثار منفی انتقال آب بین حوضهای سکوت کردهاند.
به این ترتیب، با بررسی روند تغییر سطح دریاچه ارومیه از سالهای میانی دهه ۷۰ میتوان به تاثیر ساخت نزدیک به هفتاد سد بر روی رودخانههای جاری به دریاچه اشاره کرد و حالا دولت حسن روحانی برای احیای دریاچه، سد دیگری ساخته که به گفته کارشناسان آب و محیط زیست میتواند به حوضه رود زاب آسیب برساند و از حقآبه محیط زیست و مردم پاییندست سد بکاهد.
کارفرمای سد کانیسیب، شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران(آب و نیرو) است که کارفرمای سدهایی چون گتوند، کرخه و کارون ۳ که آثار منفی زیادی روی حوضههای جنوب غربی کشور گذاشتهاند. چند سال پیش نیز فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا حفاری تونل برای انتقال آب از سد کانیسیب به دریاچه ارومیه اعلام کرده بود. از شرکت مهاب قدس هم در برخی از سایتها به عنوان یکی از مشاوران پروژه نام برده شده است، این سه مجموعه نقش بزرگی در پروژههای سدسازی دریاچه ارومیه و نقاط دیگر کشور و همچنین طرحهای انتقال آب بازی کردهاند.